Kurczak w cieście kokosowym z sosem chili

Wcale nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej kuchni. Smak kurczaka  w cieście kokosowym z sosem chili  sprawi, że przeniesiecie się do Chin po zaledwie 30 minutach. Kurczak świetnie komponuje się zarówno z ryżem jak i makaronem.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 minut

Składniki

  • ½ filetu z kurczaka, pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 500 ml oleju, do głębokiego smażenia
  • Sos chili z imbirem lub słodki sos chili, do podania

Ciasto:

Sposób przygotowania

  1. Składniki ciasta wymieszaj ze sobą do powstania gęstej masy. W małym garnku dobrze rozgrzej olej.
  2. Kawałki kurczaka maczaj w cieście (najlepiej za pomocą patyczka do szaszłyków) i wrzucaj na gorący tłuszcz. Kulki smaż na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  3. Podawaj z ulubionym sosem chili.

TIP: Najlepszym dodatkiem będzie smażony ryż z warzywami po chińsku.