Kurczak w paście miodowo-czosnkowej ze smażonym makaronem to błyskawiczny przepis na obiad. Poznajcie patent Want a bite na chrupiącego kurczaka.
Liczba porcji: 2 |
Czas: 17 min |
Składniki50 g Pasty Miodowo-czosnkowej House of Asia 100 g Makaronu instant pszennego House of Asia 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 240 g udka z kurczaka, bez kości (ze skórą) 2 ząbki czosnku drobno posiekanego 1 cm imbiru drobno posiekanego 1 łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli 40 g zielonej papryki olej do smażenia sól, pieprz Opcjonalnie: papryczka chili.
|
Sposób przygotowania1. Do miski włóż udka z kurczaka. Dodaj czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Dokładnie natrzyj mięso w marynacie. Odstaw na 5 min. 2. W międzyczasie przygotuj makaron instant House of Asia według instrukcji. 3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i połóż kurczaka od strony skóry*. Smaż z dwóch stron, aż skórka się zarumieni, a mięso będzie ładnie spieczone. 4. Na koniec dodaj 2 łyżki pasty miodowo-czosnkowej. Za pomocą pędzelka lub łyżki rozsmaruj pastę i podsmaż jeszcze przez chwilę. Kurczaka przełóż na talerz. 5. Na tej samej patelni podsmaż makaron. 6. Dodaj pokrojoną w paski paprykę lub inne warzywo. 7. Dodaj resztę pasty miodowo-czosnkowej. Podsmażaj, cały czas mieszając. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 8. Przełóż makaron na talerz i ułóż na nim pokrojonego kurczaka. 9. Całość posyp białym sezamem i opcjonalnie świeżym chili. *TIP: Aby skórka była bardziej chrupiąca, dociśnij mięso za pomocą patelni lub garnka. |