Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Nie masz czasu na gotowanie, a marzy Ci się coś pysznego i domowego? Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to idealne rozwiązanie! Wystarczy chwila w kuchni, aby przygotować danie, które smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji. Soczysty kurczak, chrupiące warzywa, delikatny ryż i sos o idealnej równowadze smaku słodkiego i kwaśnego – wszystko to w niecałe 10 minut przygotowania i odrobinę więcej czasu gotowania. Przekonaj się, jak łatwo możesz wyczarować orientalny klimat na swoim stole!

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej wok lub patelnię i wlej olej. Podsmaż kurczaka przez 2–3 minuty i przełóż do garnka. Następnie podsmaż ananasa, pędy, marchewkę oraz cebulę, dopraw do smaku sosem sojowym i przełóż do garnka.
  2. Wymieszaj sok z ananasa z sambalem i skrobią, a następnie wlej do garnka. Gotuj całość około 5 minut.
  3. Gotowe danie podawaj z ryżem, posypując je prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.