
Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie

Sos teriyaki to absolutny must have w kuchni każdego amatora azjatyckich smaków. Klasyczny, orientalny dodatek stanowi idealną bazę marynaty do mięs, owoców morza i tofu. Jego słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak sprawi, że będą one soczyste i aromatyczne. To właśnie dlatego kurczak w marynacie w połączeniu z lekkim makaronem mie, to przepis na pełnowartościowy posiłek.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Poziom trudności:
Ostrość:
Składniki
- 250 g makaronu mie
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 10 łyżek sosu teriyaki
- 2 łyżeczki sezamu prażonego
- 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 cebula pokrojona w cząstki
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżego szczypiorku drobno pokrojonego
- 1 papryczka chili drobno pokrojona
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pokrojonego kurczaka zamarynuj w połowie sosu teriyaki i sosie sojowym. Odstaw na 15 minut.
- Kurczaka obtocz w mące kukurydzianej i usmaż go na złoty kolor.
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj usmażonego kurczaka, resztę sosu teriyaki i świeże chili. Doprowadź do wrzenia, a następnie posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z makaronem mie.