Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie

Sos teriyaki to absolutny must have w kuchni każdego amatora azjatyckich smaków. Klasyczny, orientalny dodatek stanowi idealną bazę marynaty do mięs, owoców morza i tofu. Jego słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak sprawi, że będą one soczyste i aromatyczne. To właśnie dlatego kurczak w marynacie w połączeniu z lekkim makaronem mie, to przepis na pełnowartościowy posiłek.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.1 / 5. Ilość głosów: 46

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min.

Ostrość:

Składniki

  • 250 g makaronu mie
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżeczki sezamu prażonego
  • 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 cebula pokrojona w cząstki
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku drobno pokrojonego
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Pokrojonego kurczaka zamarynuj w połowie sosu teriyaki i sosie sojowym. Odstaw na 15 minut.
  3. Kurczaka obtocz w mące kukurydzianej i usmaż go na złoty kolor.
  4. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj usmażonego kurczaka, resztę sosu teriyaki i świeże chili. Doprowadź do wrzenia, a następnie posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z makaronem mie.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Mie 250g House of Asia

Makaron Mie 250g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI