
Makaron Mie z kurczakiem i warzywami

Idealne danie na szybki obiad! Połączenie delikatnego kurczaka, warzyw i makaronu w aromatycznym sosie sojowym z dodatkiem pasty miso to gwarancja smaku i wartości odżywczych. Dodatek orzechów nerkowca i szczypiorku sprawia, że to danie jest nie tylko pyszne, ale też świetnie się prezentuje! Idealne na dziś, a druga porcja na jutro!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1/2 opakowania ulubionego makaronu np. Makaronu Mie pszennego lub Makaronu Ryżowego 7mm House of Asia
- ½ opakowania Warzyw do woka House of Asia odsączonych z zalewy
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżka Pasty miso Shiro jasnej House of Asia
- 200 g piersi z kurczaka bez skóry pokrojonej na kawałki
- 100 ml mleka roślinnego z dodatkiem wapnia
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 cebula drobno pokrojona
- Garść szczypiorku drobno pokrojonego
- ½ papryki pokrojonej w paseczki
- 100 g jarmużu zblanszowanego
- 200 g brokułów pokrojonych na różyczki i zblanszowanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g orzechów nerkowca
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj kurczaka, warzywa do woka i smaż około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj sos sojowy, mleko roślinne, pastę miso i pozostałe warzywa. Dokładnie wymieszaj i smaż dalej kilka chwil. Wrzuć makaron i podsmaż kilka minut dokładnie mieszając.
- Przed podaniem posyp danie szczypiorkiem i orzechami.
TIP: Zjedz jedną porcję, a drugą zostaw na obiad dnia następnego.