Makaron po tajsku z krewetkami i sosem Sriracha

Makaron po tajsku z krewetkami i sosem Sriracha Mateusz Krojenka House of Asia

Wiemy, że lubicie kuchnię tajską, a najlepiej z krewetkami. Dlatego też Mateusz Krojenka — finalista programu MasterChef TVN przygotował je dziś dla Was w wersji na ostro. Ten wspaniały przepis zabierze was wprost do serca Tajlandii i pozwoli nacieszyć się smakiem prawdziwego orientu.

 

 

 

 

 

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 7 mm
  • 2 duże łyżki sosu Sriracha czerwona
  • 30 ml sosu rybnego
  • 12 dużych krewetek
  • 1 marchew
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • Garść orzeszków ziemnych
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • Sok z 1 limonki
  • Sól
  • Świeża kolendra

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój w wąskie słupki. Chili pokrój w 3 duże kawałki.
  3. Na patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć marchew oraz chili. Smaż przez 1 min., następnie dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 min. Po tym czasie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i całość dopraw solą. Smaż kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj krewetki (mogą być z pancerzykami, ale wygodniej jest dodać obrane). Smaż je przez 4 min. ciągle mieszając. Dodaj makaron oraz sos rybny i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 1 min.
  5. Danie podawaj posypane orzeszkami ziemnymi oraz świeżą kolendrą.

Smacznego!

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak zrobić sushi futomaki z łososiem?

OSTRYgowy kurczak z pak choi

Makron chiński trzy grzyby

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI