Wiemy, że lubicie kuchnię tajską, a najlepiej z krewetkami. Dlatego też Mateusz Krojenka — finalista programu MasterChef TVN przygotował je dziś dla Was w wersji na ostro. Ten wspaniały przepis zabierze was wprost do serca Tajlandii i pozwoli nacieszyć się smakiem prawdziwego orientu.
Liczba porcji:
2
|
Czas: 20 min
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój w wąskie słupki. Chili pokrój w 3 duże kawałki.
- Na patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć marchew oraz chili. Smaż przez 1 min., następnie dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 min. Po tym czasie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i całość dopraw solą. Smaż kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj krewetki (mogą być z pancerzykami, ale wygodniej jest dodać obrane). Smaż je przez 4 min. ciągle mieszając. Dodaj makaron oraz sos rybny i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 1 min.
- Danie podawaj posypane orzeszkami ziemnymi oraz świeżą kolendrą.
Smacznego!
|