Makaron stir fry ma wiele odsłon. Nasz Szef Kuchni tym razem przygotował go z kurczakiem w aromatycznej marynacie z sosu ostrygowego i sosu sojowego. Sam makaron zaś zrobił w fantastycznym sosie ostrygowym, sojowym i rybnym. Bardzo prosty, szybki, ale bardzo smaczny przepis. Koniecznie sprawdźcie.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 10 min |
Składniki100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 10 mm House of Asia 1 łyżka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia 400 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w cienkie paski 1 marchewka 1/2 cukinii 5 dużych papryczek chili 100 g listków tajskiej bazylii Olej do smażenia
Sos do makaronu: 4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia 4 łyżki wody przegotowanej 2 łyżeczki cukru |
Sposób przygotowania1. Bazylię podziel na dwie części, jedną usmaż na oleju i przełóż na papierowy ręcznik. 2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i odrobiną oleju, a po wystudzeniu potnij na mniejsze części. 3. W osobnej misce wymieszaj składniki sosu. 4. Do woka wlej 3 łyżki oleju, podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili, dodaj kurczaka, smaż 6 minut. Marchewkę, cukinię i papryczki pokrój w cienkie plastry, dodaj do woka i smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dołóż makaron, podsmaż przez chwilę, jeśli będzie się kleić podlej wodą, dodaj drugą część bazylii, wymieszaj. Pod koniec dolej przygotowany sos, znowu wymieszaj. Gotowe danie posyp wcześniej podsmażoną bazylią. |