Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi
Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Ten przepis jest dla Ciebie! Połączenie makaronu, mięsa i grzybów nie tylko świetnie smakuje, ale też dodaje energii. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 300 g makaronu soba
- 435 g grzybów słomkowych przekrojonych na pół
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka pasty Nanami chili
- 1 mała pierś z kurczaka drobno pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżka imbiru drobno posiekanego
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 mała papryczka chili drobno posiekana
- 2 łyżki dymki drobno pokrojonej
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu .
- Pierś z kurczaka pokrój i zamarynuj w paście chili. Odstaw na chwilę na bok.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i usmaż cebulkę, czosnek, imbir oraz chili. Dodaj kurczaka smaż przez chwile aż mięso się zarumieni.
- Dodaj grzyby oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj z sosem sojowym i ostrygowym. Podawaj ze świeżo pokrojoną dymką.
TIP: Zamiast świeżego czosnku możesz użyć pasty z czosnku.