House of Asia
Makaron vermicelli w sosie ostrygowym House of Asia

Makaron vermicelli w sosie ostrygowym

10 min
2 porcje
lekko pikantne
Kurczak Makaron Warzywa Chińska do 15 minut

10 minut, jedna patelnia i składniki od House of Asia – tyle wystarczy, żeby zrobić aromatyczny obiad pełen smaku. Marynowany kurczak, czosnek, imbir, makaron i ten sos… obłęd! Kiedy nie masz czasu, ale masz ochotę na coś ekstra.

5 / 5. Ilość głosów: 311

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 opakowanie Bezglutenowego makaronu Vermicelli szklistego House of Asia
  • 200 g mięsa z nogi kurczaka bez skóry
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie paski

Sos:

  • 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
  • 2 łyżki dymki drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 – 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 2 papryczki chili drobno pokrojonej
  • 2 cm imbiru drobno pokrojonego
  • 50 ml oleju
  • Limonka oraz listki kolendry do podania

Sposób przygotowania

  1. Mięso z kurczaka pokrój w drobne paski zamarynuj w sosie sojowym z dodatkiem jajka i skrobi. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Czosnek, cebulę, imbir i chili przełóż do miski, dodaj dymkę oraz sezam i wymieszaj. Olej dobrze rozgrzej aż zacznie wrzeć. Gorącym olejem zalej składniki w misce i wymieszaj. Dodaj sosy i dopraw cukrem. Wymieszaj.
  3. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmaż zamarynowane mięso, dodaj marchewkę smaż kolejną minutę. Następnie dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  5. Gotowe danie przełóż na talerze udekoruj listkami kolendry i skrop sokiem z limonki.

Tu kupisz nasze produkty