
Makaron vermicelli w sosie ostrygowym

10 minut, jedna patelnia i składniki od House of Asia – tyle wystarczy, żeby zrobić aromatyczny obiad pełen smaku. Marynowany kurczak, czosnek, imbir, makaron i ten sos… obłęd! Kiedy nie masz czasu, ale masz ochotę na coś ekstra.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
lekko ostre
Składniki
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 opakowanie Bezglutenowego makaronu Vermicelli szklistego House of Asia
- 200 g mięsa z nogi kurczaka bez skóry
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
Sos:
- 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 2 łyżki dymki drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka cukru
- 3 – 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1/2 cebuli drobno pokrojonej
- 2 papryczki chili drobno pokrojonej
- 2 cm imbiru drobno pokrojonego
- 50 ml oleju
- Limonka oraz listki kolendry do podania
Sposób przygotowania
- Mięso z kurczaka pokrój w drobne paski zamarynuj w sosie sojowym z dodatkiem jajka i skrobi. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Czosnek, cebulę, imbir i chili przełóż do miski, dodaj dymkę oraz sezam i wymieszaj. Olej dobrze rozgrzej aż zacznie wrzeć. Gorącym olejem zalej składniki w misce i wymieszaj. Dodaj sosy i dopraw cukrem. Wymieszaj.
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż zamarynowane mięso, dodaj marchewkę smaż kolejną minutę. Następnie dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Gotowe danie przełóż na talerze udekoruj listkami kolendry i skrop sokiem z limonki.