Makaron ze szparagami i holy basil



Składniki

  • 80 g makaronu vermicelli z fasoli mung
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka pasty Holy Basil (zawiera bulion drobiowy)
  • 3 ząbki czosnku; pokrojone w plasterki
  • 1 cebula; pokrojona w pióra
  • 1,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
  • 1 łyżka oleju
  • ½ pęczka szparagów; pokrojone w 2 cm kawałki
  • ½ cukinii; pokrojona w 2 cm kostkę
  • ½ bakłażana; pokrojony w 2 cm kostkę
  • sok z ½ limonki
  • szczypior; pokrojony w 1 cm kawałki
  • kolendra; do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i delikatnie podsmaż czosnek, imbir i cebulę. Wlej mleko kokosowe, sos rybny i dodajemy pastę. Całość wymieszaj.
  2. Dodaj bakłażana, duś 5-7 minut, następnie wrzuć pozostałe warzywa.
  3. Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i dodaj sosu. Całość skrop sokiem z limonki.
  4. Makaron z warzywami wyłóż na talerz i udekoruj szczypiorem oraz kolendrą.