Mango sticky rice Martyny Chomackiej

Uzależniające Mango Sticky Rice od Martyny Chomackiej. Najlepszy tajski deser w wykonaniu finalistki 7 edycji MasterChef Polska jest słodki, słony i odrobinę kwaśny — idealny!

 

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 44

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 20 min

Ostrość:
łagodne

Składniki

• 400 ml Mleczka kokosowego House of Asia 12-14%

• 450 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food

• 1 szklanka kleistego ryżu (typ glutinous specjalny do mango sticky rice, lub jeśli nie możemy znaleźć może być arborio, bądź do sushi) 

• 1 limonka

• 1 mango

• 4-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego

• Cukier waniliowy lub łyżka ekstraktu waniliowego

• szczypta soli lub łyżeczka pasty miso

• łyżka białego sezamu 

Sposób przygotowania

1. Ryż zalej zimną wodą i odstaw na godzinę lub na noc. Następnie płucz pod bieżącą wodą i gotuj najlepiej na parze.

2. Kiedy ryż się gotuje, do małego garnka wlej mleczko kokosowe z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z limonki. Gdy się zagotuje dopraw dużą szczyptą soli do smaku. Mleczny sos powinien być przede wszystkim słodki, następnie słony i odrobinę kwaśny.

3. Ugotowany ryż przełóż do dużej miski i zalej mleczkiem kokosowym i wymieszaj. Następnie przełóż do małych miseczek i odstaw, przykrywając folią na przynajmniej godzinę, aby wchłonęły cały płyn.

4. Przed podaniem pokrój mango w plastry. Na talerz wylej kilka łyżek pulpy mango, na nią wyłóż porcję ryżu. Dookoła ułóż cząstki mango, a całość posyp prażonym sezamem. Deser wykończ 2-3 łyżkami kokosowego sosu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 12-14% 400ml House of Asia

Mleczko kokosowe 12-14% 400 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI