Mango sticky rice Martyny Chomackiej
Uzależniające Mango Sticky Rice od Martyny Chomackiej. Najlepszy tajski deser w wykonaniu finalistki 7 edycji MasterChef Polska jest słodki, słony i odrobinę kwaśny — idealny!
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
• 400 ml Mleczka kokosowego House of Asia 12-14%
• 450 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
• 1 szklanka kleistego ryżu (typ glutinous specjalny do mango sticky rice, lub jeśli nie możemy znaleźć może być arborio, bądź do sushi)
• 1 limonka
• 1 mango
• 4-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego
• Cukier waniliowy lub łyżka ekstraktu waniliowego
• szczypta soli lub łyżeczka pasty miso
• łyżka białego sezamu
Sposób przygotowania
1. Ryż zalej zimną wodą i odstaw na godzinę lub na noc. Następnie płucz pod bieżącą wodą i gotuj najlepiej na parze.
2. Kiedy ryż się gotuje, do małego garnka wlej mleczko kokosowe z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z limonki. Gdy się zagotuje dopraw dużą szczyptą soli do smaku. Mleczny sos powinien być przede wszystkim słodki, następnie słony i odrobinę kwaśny.
3. Ugotowany ryż przełóż do dużej miski i zalej mleczkiem kokosowym i wymieszaj. Następnie przełóż do małych miseczek i odstaw, przykrywając folią na przynajmniej godzinę, aby wchłonęły cały płyn.
4. Przed podaniem pokrój mango w plastry. Na talerz wylej kilka łyżek pulpy mango, na nią wyłóż porcję ryżu. Dookoła ułóż cząstki mango, a całość posyp prażonym sezamem. Deser wykończ 2-3 łyżkami kokosowego sosu.