Uzależniające Mango Sticky Rice od Martyny Chomackiej. Najlepszy tajski deser w wykonaniu finalistki 7 edycji MasterChef Polska jest słodki, słony i odrobinę kwaśny — idealny!
Liczba porcji: 4 |
Czas: 20 min |
Składniki• 400 ml Mleczka kokosowego House of Asia 12-14% • 450 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food • 1 szklanka kleistego ryżu (typ glutinous specjalny do mango sticky rice, lub jeśli nie możemy znaleźć może być arborio, bądź do sushi) • 1 limonka • 1 mango • 4-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego • Cukier waniliowy lub łyżka ekstraktu waniliowego • szczypta soli lub łyżeczka pasty miso • łyżka białego sezamu |
Sposób przygotowania1. Ryż zalej zimną wodą i odstaw na godzinę lub na noc. Następnie płucz pod bieżącą wodą i gotuj najlepiej na parze. 2. Kiedy ryż się gotuje, do małego garnka wlej mleczko kokosowe z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z limonki. Gdy się zagotuje dopraw dużą szczyptą soli do smaku. Mleczny sos powinien być przede wszystkim słodki, następnie słony i odrobinę kwaśny. 3. Ugotowany ryż przełóż do dużej miski i zalej mleczkiem kokosowym i wymieszaj. Następnie przełóż do małych miseczek i odstaw, przykrywając folią na przynajmniej godzinę, aby wchłonęły cały płyn. 4. Przed podaniem pokrój mango w plastry. Na talerz wylej kilka łyżek pulpy mango, na nią wyłóż porcję ryżu. Dookoła ułóż cząstki mango, a całość posyp prażonym sezamem. Deser wykończ 2-3 łyżkami kokosowego sosu. |