Miska warzywna z bulionem miso



Prezentacja dania ma ogromne znaczenie. Estetycznie podane dania wydają się zawsze znacznie smaczniejsze i sprawiają o wiele więcej radości przy spożyciu. Nawet najprostsze składniki podane ładny sposób mogą zachwycić. Kolorowe produkty takie jak dynia, ogórek, makaron i tofu zdecydowanie lepiej zaprezentują się w misce kiedy ułoży się je każdy składnik oddzielnie. Prosty zabieg, a daje ogromny efekt.

Składniki

  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 opakowanie grzybów mun 
  • 1 opakowanie  makaron chow mein
  • 1 łyżka czosnku pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżka imbiru drobno posiekanego
  • 200 g dynia hokkaido pokrojona w kostkę 1cm
  • 200 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę 1cm
  • 1 zielony ogórek pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • 1 litr wody
  • sól i cukier brązowy do smaku
  • dymka do podania

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, podsmaż czosnek i imbir.
  3. Dodaj dynię i tofu, smaż 2 min.
  4. Zalej wodą, dodaj miso i grzyby.
  5. Dobrze wymieszaj, nie doprowadzaj do wrzenia, na mały ogniu gotuj jeszcze ok 5 min.