Ogórki w sosie chińskim

Znudziła Ci się zwykła mizeria do niedzielnego obiadu? Mamy dla Ciebie totalne odświeżenie tego dodatku. Wypróbuj przepis naszego Szefa Kuchni na ogórki w sosie chińskim. Będzie odrobinę pikantnie i intrygująco. Wystarczy, że zrobisz sos: na bazie naszego sosu ostrygowego, sosu sojowego, octu z Yuzu, szczypiorku, cukru i płatków chilli. Te ogórki świetnie sprawdzą się również jako sałatka na grilla.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ogórki wymasuj, rozgnieć nożem i pokrój w nieregularne kawałki. Posól odrobiną soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie osusz ogórki ręcznikiem papierowym i przełóż je do miski.
  2. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu tak, aby cukier się rozpuścił. Przelej sos do ogórków, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smak się „przegryzł”.