Ogórki w sosie tajskim

Wykorzystaj letnie, świeże ogórki i przygotuj je w sosie tajskim. W 15 minut przeniesiesz się w kulinarną podróż do Tajlandii, korzystając z najlepszych smaków sezonu! Dzięki naszym autentycznym produktom gotowanie staje się prostsze i przyjemniejsze.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min

Składniki

  • 2 ogórki zielone, pokrojone w plastry o grubości ok. 5 mm
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 5 łyżek Sosu rybnego House of Asia
  • 5 łyżek Soku z limonki House of Asia
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanego chili lub 2-3 łyżeczki pasty czosnek, imbir chili zamiast świeżego czosnku, chili, i imbiru.
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka prażonego białego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Pokrojone ogórki posól i odstaw na 10 minut, po czym osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
  2. W misce wymieszaj najpierw, sos rybny z limonką i cukrem aż się rozpuści. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  3. Ogórki przełóż do miski lub słoika i wymieszaj z sosem.