Omlet jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Okazuje się, że Japończycy też lubią je przyrządzać! Mamy dla Was wersję z wakame, awokado, pomidorkami cherry i sosem sojowym zamiast soli.
Liczba porcji: 1 |
Czas: 15 minut |
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania1. Wodorosty wakame namocz w 100 ml letniej wody, aż staną się pachnące i miękkie, ok 5 min. 2.W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu, odstaw do lodówki. 3. Pokrój pomidorki na połówki, a awokado na pół prowadząc nóż do pestki. Chwyć dwie połówki i przekręć. W jednej z nich zostanie pestka, to część której nie będziesz potrzebować, skrop ją sokiem z cytryny lub limonki aby nie ściemniała i odłóż do lodówki. Pozostawienie pestki w awokado dodatkowo sprawi, że nie będzie ono ciemnieć. Miąższ z pozostałej połówki wyjmij łyżką i pokrój w 1 cm kostkę, wymieszaj w miseczce z pomidorkami i odstaw do lodówki. 4. Jajka wbij do głębokiego talerza, dodaj sos sojowy i cukier. Jajka roztrzep widelcem, wtłaczając w nie powietrze. Następnie delikatnie mieszaj je z odsączonymi wodorostami. 5. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu. Wlej przygotowaną masę i smaż przez około pół minuty, aż zacznie się lekko ścinać, wtedy delikatnie odchyl szpatułką ścięte brzegi omletu do środka patelni i pozwól, aby rzadka część masy spłynęła ku brzegom. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, zdejmij z ognia, na połówce połóż awokado z pomidorkami, polej sosem i posyp dymką. Złóż omlet na pół i wyłóż na talerz. |