Pad Thai z kurczakiem The_foodini

Zanurz się w świecie tajskich smaków z Pad Thai z kurczakiem od The Foodini. Dzięki połączeniu słodko-słonych smaków sosu, delikatnego kurczaka i chrupiących dodatków, ten przepis przeniesie się w sam środek egzotycznej Azji. Idealny wybór na szybki, ale wyjątkowy posiłek.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min

Składniki

Do podania:

  • limonka
  • płatki chili
  • prażone orzeszki drobno posiekane
  • dymka

Sposób przygotowania

  1. Makaron ryżowy przełóż do miski, zalej gorącą wodą i zostaw na 7 minut. Kiedy zmięknie, przelej go zimną wodą.
  2. W tym czasie kurczaka zamarynuj w sosie sojowym.
  3. Sos: do miski nałóż 5 łyżek sosu do Pad Thai, dolej wodę i dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię na dużej mocy i wlej olej. Kiedy będzie gorący, dodaj szalotkę i smaż przez 30 sekund. Dodaj kurczaka i smaż przez minutę.
  5. Odsuń zawartość patelni na bok, wlej jajko i smażymy, rozdrabniając je przez pół minuty.
  6. Następnie wymieszaj z kurczakiem i podsmażaj całość przez pół minuty.
  7. Dodaj makaron ryżowy i wlej sos. Dokładnie wymieszaj i dodaj kiełki fasoli oraz pokrojoną dymkę. Ponownie wymieszamy i dopraw płatkami chilli oraz połową posiekanych orzeszków.
  8. Smaż i mieszaj wszystko razem przez minutę i wyłóż na talerz.
  9. Udekoruj resztą orzeszków, dymką, płatkami chilli, ćwiartkami limonki i gotowe!