Pieczeń z indyka w czerwonym curry

Szukasz oryginalnego przepisu na pieczeń z indyka? Połączenie czerwonej pasty curry, sosu sojowego jasnego oraz mleczka kokosowego sprawi, że twoje danie nabierze wyrazistego i aromatycznego smaku. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 95 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ziarna kolendry i pieprzu rozdrabniamy w moździerzu. Przesypujemy je do głębokiej miski.
  2. Do miski z przyprawami wlewamy mleko kokosowe i całość mieszamy. Do marynaty wkładamy filet z indyka i odstawiamy do lodówki na min. 1 h.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wyjmujemy indyka z marynaty, ale nie wylewamy jej. Obsmażamy filet z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do brytfanki.
  4. Do oleju, na którym obsmażaliśmy mięso, dodajemy pastę curry. Podsmażamy całość na małym ogniu, do uwolnienia się aromatu pasty. Wlewamy połowę marynaty. Całość mieszamy i doprowadzamy do prawie zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dolewamy pozostałą marynatę. Całość mieszamy i zalewamy filet z indyka.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Wkładamy filet z indyka do piekarnika i pieczemy go przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez 15 minut, często polewając marynatą. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Pasta curry czerwona 113g House of Asia

Pasta curry czerwona 113g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI