Pieczeń z indyka w czerwonym curry
Szukasz oryginalnego przepisu na pieczeń z indyka? Połączenie czerwonej pasty curry, sosu sojowego jasnego oraz mleczka kokosowego sprawi, że twoje danie nabierze wyrazistego i aromatycznego smaku. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas: 95 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 kg filetu z indyka, umyty i osuszony
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
Sposób przygotowania
- Ziarna kolendry i pieprzu rozdrabniamy w moździerzu. Przesypujemy je do głębokiej miski.
- Do miski z przyprawami wlewamy mleko kokosowe i całość mieszamy. Do marynaty wkładamy filet z indyka i odstawiamy do lodówki na min. 1 h.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wyjmujemy indyka z marynaty, ale nie wylewamy jej. Obsmażamy filet z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do brytfanki.
- Do oleju, na którym obsmażaliśmy mięso, dodajemy pastę curry. Podsmażamy całość na małym ogniu, do uwolnienia się aromatu pasty. Wlewamy połowę marynaty. Całość mieszamy i doprowadzamy do prawie zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dolewamy pozostałą marynatę. Całość mieszamy i zalewamy filet z indyka.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Wkładamy filet z indyka do piekarnika i pieczemy go przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez 15 minut, często polewając marynatą. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.