Pieczeń z indyka w czerwonym curry

Szukasz oryginalnego przepisu na pieczeń z indyka? Połączenie czerwonej pasty curry, sosu sojowego jasnego oraz mleczka kokosowego sprawi, że twoje danie nabierze wyrazistego i aromatycznego smaku. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 95 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ziarna kolendry i pieprzu rozdrabniamy w moździerzu. Przesypujemy je do głębokiej miski.
  2. Do miski z przyprawami wlewamy mleko kokosowe i całość mieszamy. Do marynaty wkładamy filet z indyka i odstawiamy do lodówki na min. 1 h.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wyjmujemy indyka z marynaty, ale nie wylewamy jej. Obsmażamy filet z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do brytfanki.
  4. Do oleju, na którym obsmażaliśmy mięso, dodajemy pastę curry. Podsmażamy całość na małym ogniu, do uwolnienia się aromatu pasty. Wlewamy połowę marynaty. Całość mieszamy i doprowadzamy do prawie zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dolewamy pozostałą marynatę. Całość mieszamy i zalewamy filet z indyka.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Wkładamy filet z indyka do piekarnika i pieczemy go przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez 15 minut, często polewając marynatą. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta curry czerwona 113g House of Asia

Pasta curry czerwona 113 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI