Szukasz oryginalnego przepisu na pieczeń z indyka? Połączenie czerwonej pasty curry, sosu sojowego jasnego oraz mleczka kokosowego sprawi, że twoje danie nabierze wyrazistego i aromatycznego smaku. Smacznego!
Liczba porcji:
3
|
Czas: 95 min
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ziarna kolendry i pieprzu rozdrabniamy w moździerzu. Przesypujemy je do głębokiej miski.
- Do miski z przyprawami wlewamy mleko kokosowe i całość mieszamy. Do marynaty wkładamy filet z indyka i odstawiamy do lodówki na min. 1 h.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wyjmujemy indyka z marynaty, ale nie wylewamy jej. Obsmażamy filet z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do brytfanki.
- Do oleju, na którym obsmażaliśmy mięso, dodajemy pastę curry. Podsmażamy całość na małym ogniu, do uwolnienia się aromatu pasty. Wlewamy połowę marynaty. Całość mieszamy i doprowadzamy do prawie zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dolewamy pozostałą marynatę. Całość mieszamy i zalewamy filet z indyka.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Wkładamy filet z indyka do piekarnika i pieczemy go przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez 15 minut, często polewając marynatą. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.
|