Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym



Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym House of Asia

Nasz przepis na pieczone skrzydełka to świetna opcja dla tych, którzy chcą połączyć klasyczną potrawę, z orientalnym smakiem. Zbierz wszystkie składniki i rozkoszuj się aromatycznym posiłkiem!

Składniki

1 kg skrzydełek z kurczaka

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • Otarta skórka z 1 limonki

Składniki sosu:

  • 4 liście limonki kaffir
  • 3 łyżki ziaren białego sezamu uprażone na suchej patelni
  • 3 szalotki pokrojone w piórka 
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 250 ml bulionu drobiowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 cm świeżego imbiru drobno pokrojonego
  • 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • Świeży szczypiorek drobno pokrojony do dekoracji
  • Sos sojowy jasny do smaku

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty połącz w dużej misce. Włóż do niej skrzydełka i odstaw do lodówki na min. 1 godz.
  2. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż szalotkę, czosnek, imbir i chili. Dodaj miód, zalej wszystko bulionem i dodaj liście kaffiru. Zredukuj płyn o połowę, wyjmij liście kaffiru z sosu i całość zblenduj na gładką masę. Dodaj skrobię kukurydzianą wymieszaną z 1 łyżką wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj prażony sezam. Dopraw do smaku skórką z limonki i sosem sojowym.
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż skrzydełka, polej je odrobiną wody (ok. 100 ml) i piecz około 45 min. Upieczone skrzydełka pozostaw na 15 min. pod przykryciem z folii aluminiowej.
  4. Skrzydełka wymieszaj z przygotowanym sosem i posyp szczypiorkiem.