Piekielne Pad Kra Pao Martyny Chomackiej
Zanurz się w prawdziwie tajskiej kuchni i rozgrzej swoje kubki smakowe do czerwoności! Martyna Chomacka pokochała to danie będąc w Tajlandii, a teraz odtworzyła je z wykorzystaniem naszych produktów. Poznaj piekielne Pad Kra Pao, czyli danie, które Cię rozpali! Pasta chili, tajskie chili (np. Bird’s Eye) i papryczka chili doprowadzą Cię do łez!
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Pikantne
Składniki
- 3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżka Pasty chili House of Asia
- 400 g mielonej wołowiny lub mielonego indyka (np. z udźca)
- 2 naprawdę ostre, tajskie chilli, np. Bird’s Eye (możesz śmiało dać więcej ale na własną odpowiedzialność)
- 1 delikatna, duża, chili
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 garści tajskiej bazylii lub bazylii azjatyckiej (Holy Basil) jeśli uda się Wam ją dostać
- 1 jajko
- pieprz
- 200 g ryżu jaśminowego
- odrobina oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- W moździerzu utrzyj czosnek i chili na pastę. Nie rozdrabniaj jej zbyt drobno.
- Ryż dokładnie wypłucz, wsyp do garnka i zalej wodą mniej więcej 1 cm ponad poziom ryżu. Zagotuj, a następnie pozwól mu delikatnie bulgotać na małym ogniu przez 10 min. Później wyłącz ogień pod ryżem i zostaw go pod przykryciem na kolejnych 5-7 minut.
- Zanim przejdziesz do smażenia mięsa w woku, zajmij się chrupiącym jajkiem. W Woku rozgrzej 5-7 łyżek oleju. To całkiem sporo, ale chodzi nam o to, aby brzegi jajka stały się chrupkie i złote. Białko oddziel od żółtka i wlej je na gorący olej. Gdy brzegi zaczną się złocić, na środek białka wlej żółtko i zacznij polewać je gorącym tłuszczem. Gdy brzegi jajka są mocno chrupiące i złote, ściągamy je na talerzyk, a z woka wylewamy nadmiar tłuszczu.
- Na gorący olej wrzuć utarte chilli i czosnek. Po chwili wrzuć mięso i smaż na dużym ogniu, aż pojawią się na niej ślady ciemnej karmelizacji.
- W miseczce połącz ze sobą sos rybny, sos ostrygowy, pieprz i cukier. Gdy sos jest gotowy, wlej go do woka, całość wymieszaj i wrzuć dwie wielkie garście tajskiej bazylii.
- Na talerzu ułóż sporą porcję jaśminowego ryżu. Obok połóż nasz aromatyczne Krapao. Całość przykryj smażonym jajkiem. Danie podawaj z łyżką pasty chilli.