Niezastąpiona pozycja na świątecznym stole? Oczywiście mowa o kaczce. Ta z przepisu naszego Szefa Kuchni z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Idealna, soczysta, miękka i pyszna! A to wszystko za sprawą marynaty w sosie sojowym i specjalnego, aromatycznego sosu do kaczki.
Liczba porcji: 2 |
Czas: 25 min. |
Składniki
6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia 1 pierś z kaczki Dymka pokrojona w słupki do dekoracji Sól i pieprz do smaku
Sałatka z buraków: 1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego 1 ugotowany burak pokrojony w słupki 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 4 cm białej części pora pokrojonej w słupki Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski 1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki 1 łyżka drobno posiekanej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki szczypiorku
|
Sposób przygotowania1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony. 2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 3. Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem. 4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. |