Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane najlepsze z gulaszem? Mogą być tez nieziemsko dobre z sosem pachnącym Azją. Koniecznie sprawdź jak smakują z wędzonym łososiem i gęstym sosem z mocnymi akcentami azjatyckimi.

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 120 g cebuli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 3 saszetki zupy miso
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 200 g wędzonego łososia, pokrojonego w 1 cm paski
  • 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/2 zielonego ogórka
  • limonka, do podania
  • liść nori, pokrojony w 1 mm paseczki do podania
  • sól i pieprz, do smaku
  • 4 łyżki oleju roślinnego, do smażenia

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka pasty wasabi

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw w chłodne miejsce.
2. Z ogórka usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki ok. 2 mm, dodaj pokrojoną rzodkiewkę i łososia. Odstaw w chłodne miejsce.
3. Utrzyj obrane ziemniaki i cebulę na drobnej tarce. Do masy dodaj mąkę, jajko sól i pieprz, starty imbir, sos sojowy oraz zupę miso. Dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej olej na patelni, odmierzaj masę łyżką stołową. Placki powinny mieć około 7-8 cm średnicy i być cienkie. Po usmażeniu odłóż placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5. Wymieszaj warzywa i łososia z sosem, ułóż na plackach i posyp nori. Możesz spiąć placki wykałaczkami. Podaj z limonką.

Polecane przepisy

 
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI