Poke bowl z łososiem Teriyaki i mango

Marzy Ci się miska pełna dobroci? Wraz z foods quare przychodzimy z propozycją na poké bowl z łososiem w naszym pysznym sosie teriyaki.

Liczba porcji: 2

Czas: 45 min.

Składniki

Poke bowl:

  • 300 g ryżu do sushi
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 100 g młodego imbiru
  • 250-300 g świeżego łososia
  • 200 g kimchi
  • 1 awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • ½ łyżeczki płatków koreańskiego chili gochugaru
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Posypka furikake:

  • 50 g białego sezamu
  • 25 g czarnego sezamu
  • 2 arkusze liści nori
  • 2 łyżeczki płatków bonito (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania

Posypka furikake

  1. Płaty nori podpraż przez chwilę na suchej patelni. Następie zdejmij i pokrusz.
  2. Czarny i biały sezam również podpraż i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Sezam, nori, sól oraz płatki bonito umieść w moździerzu i utrzyj na proszek tak, aby część sezamu pozostała w całości.

Poke bowl

  1. Łososia pozbaw skóry i pokrój w półcentymetrową kostkę. Dodaj sos teriyaki i wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny do zamarynowania.
  2. Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie (minimum 3 razy), ocierając dłońmi ziarna o siebie.
  3. Ryż następnie przesyp do garnka, wlej 350 ml zimnej wody, przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez 10 minut. Następnie odstaw go na 15 minut pod przykryciem.
  5. Mango obierz i pokrój w półcentymetrową kostkę. Dodaj płatki gochugaru i wymieszaj.
  6. Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w długie paski.
  7. Ryż przełóż do dwóch miseczek i posyp solidną porcją furikake. Na ryżu ułóż pozostałe składniki (każdy osobno): łososia w sosie teriyaki, mango, awokado, marynowany imbir oraz kimchi. Łososia posyp posiekanym szczypiorkiem.
  8. Poke bowl podawaj od razu. Możesz je polać dodatkową porcją sosu teriyaki lub sriracha.