Poke bowl z makaronem Udon i kurczakiem w sezamie

Poke bowl – potrawa, która tradycyjnie składa się z gorącego ryżu, zimnej ryby oraz kolorowych warzyw i dodatków. Jej kompozycja sprawia, że na sam widok robisz się głodny. Składniki są układane w apetyczny i estetyczny sposób. Potrawa zyskała popularność na całym świecie i wiele modyfikacji.

Nasze poke bowl to właśnie inspiracja Fusion, w której rybę zastępuje kurczak, a ryż makaron udon. Smak potrawy dopełniają warzywa dostępne w każdej Polskiej kuchni czyli cebula, brokuły i marchew. Niezwykle proste danie, idealne na lunch.

Liczba porcji: 1

Czas: 25 min

Składniki

SOS

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso pokrój wzdłuż na grube paski, zamarynuj w sosie sojowym przez ok 15 minut, następnie obtocz w sezamie i smaż na oleju ok 6-7 minut, obracając co minutę.
3. Pokrojoną w piórka cebulę marynuj przez ok 10 minut w soku z cytrny.
4. W misce ułóż kolejno makaron, szpinak, pokrojonego kurczaka, brokuł, marchew, cebulę.
5. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej miskę chwilę przed podaniem.