Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów Shiitake



Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów shiitake House of Asia Praktykulinarni

Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów shiitake od Praktykulinarni to kulinarny strzał w dziesiątkę. Nudy nie ma, jest za to smacznie, aromatycznie i sycąco. 

Składniki

  • 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chilli
  • 50 g sosu z grzybów Shiitake
  • Sos sojowy jasny do smaku
  • 400 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 jajko w rozmiarze M
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 400 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)
  • Pieprz do smaku
  • Świeże zioła do wyboru: oregano, tymianek, natka, szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Mięso wymieszaj z pastą z czosnku, imbiru i chili. Dodaj jajko, pieprz i 2 łyżki tartej bułki. Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże pulpeciki i obtocz je w pozostałej bułce. Wstaw do lodówki na kilka minut.
  2. Posiekaj szalotkę i czosnek. Pieczarki oczyść, potnij na plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju, ułóż klopsy, smaż na złoty kolor, obracając od czasu do czasu i uważając, żeby nie przypalić.
  4. Przełóż na talerz. Patelnię przetrzyj papierowym ręcznikiem. Wlej resztę oleju, wrzuć szalotki i czosnek. Zeszklij. Dodaj pieczarki. Smaż przez 4 minuty. Dodaj sos z shiitake, wlej wodę. Gotuj przez 10 minut. Przypraw sosem sojowym i pieprzem, dodaj śmietanę.
  5. Podawaj z kaszą albo makaronem i świeżym ziołami.

TIP: W wersji wegeteriańskiej zamiast mięsa możesz użyć fasoli