Odkryjcie sposób Moniki Pysznie czy przepysznie na ekspresowy, ale równie aromatyczny i pyszny japoński Ramen. Z produktami House of Asia i Moniką zrobicie go zaledwie w 35 minut. Dodatek świeżego makaronu ramen ułatwi sprawę, a grzyby Shiitake nadadzą odpowiedniego aromatu.
Liczba porcji: 3 |
Czas: 35 min |
Składniki1 łyżeczka Pasty Miso House of Asia 20 g Grzybów Shiitake House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 2 cm kawałek imbiru 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili pokrojonej w plastry 800 ml bulionu wołowego
Dodatkowo: 1 opakowanie Makaronu świeżego Ramen House of Asia 2 łyżki Kiełków fasoli Mung House of Asia 200 g steka wołowego 2 jajka 50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski 1 marchewka pokrojona w cienkie paski garść szypiorku pokrojonego |
Sposób przygotowania1. Do garnka włóż czosnek, imbir, anyż, cynamon, chili. 2. Grzyby Shiitake przepłucz na sitku i dodaj do garnka. Całość zalej bulionem, dodaj pastę miso i sos sojowy. Całość gotuj na średnim ogniu ok. 20 min pod przykryciem. 3. Bulion przecedź przez sitko. Grzyby Shiitake pokrój w cienkie paski. 4. Makaron Ramen włóż do wrzątku na ok. 2 minuty. 5. Stek usmaż na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony, chwilę zostaw na desce, a następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki. 6. Jajka włóż do wrzątku i gotuj 6 min, obierz i przekrój na pół. 7. Na miskę wyłóż makaron ramen, odrobinę marchewki, kiełków, grzybów Shiitake i kapusty pekińskiej. Następnie ułóż jajko, plasterki steka wołowego i całość zalej bardzo gorącym wywarem. Gotowy ramen posyp szczypiorem. |