Ramen, obok sushi, jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Zupa ta składa się z bulionu, makaronu ramen, mięsa wieprzowego, aromatycznych grzybów Shiitake oraz warzyw. Przygotowanie jej zajmie Wam zaledwie 30 minut. Smacznego!
Składniki
|
Sposób przygotowania
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
- W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
- Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.
- Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
- Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
- Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem.
Dodaj dymkę i posyp sezamem.
|