
Sajgonki Kung Pao – Foxx Gotuje

Chrupiące sajgonki Kung Pao to połączenie intensywnych smaków i wyjątkowej struktury! Soczyste mielone mięso z kurczaka, delikatny omlet, chrupiące warzywa i aromatyczny sos Kung Pao tworzą idealną harmonię. Całość zwinięta w papier ryżowy i usmażona na złoto zachwyca nie tylko smakiem, ale i teksturą. Podawane z sosem śliwkowym Kanokwan nabierają słodko-pikantnego charakteru. To azjatycka przekąska, której nie sposób się oprzeć! Za przepis dziękujemy Foxx Gotuje.
Liczba porcji: 6
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 opakowanie Pasty Kung Pao House of Asia
- 1 opakowanie Papieru ryżowego House of Asia
- 1 butelka Sosu śliwkowego Kanokwan
- 300 g mielonego mięsa z kurczaka
- jedna duża marchewka posiekana w julienne (paski)
- garść posiekanej w paski kapusty
- 2-3 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1-2 łyżeczki płatków chili
- sól i pieprz
- 4-5 łyżek posiekanego szczypiorku
- 3-4 łyżki tostowanych orzechów ziemnych
- olej do smażenia
- 3 jajka na omlet
- letnia woda
Sposób przygotowania
- Marchewkę i kapustę zblanszuj na oleju, dodając 1 łyżeczkę posiekanego czosnku, przełóż do miski.
- Na patelni usmaż omlet, zroluj go na desce i pokrój w paski.
- Do patelni dodaj olej, resztę czosnku oraz płatki chili, po chwili dodaj mięso i smaż, dodając sos Kung Pao. Przełóż do miski.
- Papier ryżowy mocz w letniej wodzie przez 20-30 sekund, ułóż na blacie/desce i po kolei dodaj składniki: mięso, omlet, marchewkę z kapustą, szczypiorek oraz orzeszki. Zwijaj ostrożnie, zawijając boki do środka.
- W patelni mocno rozgrzej (do 190 stopni) około 1,5-2cm oleju. Smaż sajgonki po 2-3 minuty na stronę. Wyłóż i odsącz dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Podawaj koniecznie z sosem Kanokwan Śliwkowym.