Sajgonki Kung Pao – Foxx Gotuje

Chrupiące sajgonki Kung Pao to połączenie intensywnych smaków i wyjątkowej struktury! Soczyste mielone mięso z kurczaka, delikatny omlet, chrupiące warzywa i aromatyczny sos Kung Pao tworzą idealną harmonię. Całość zwinięta w papier ryżowy i usmażona na złoto zachwyca nie tylko smakiem, ale i teksturą. Podawane z sosem śliwkowym Kanokwan nabierają słodko-pikantnego charakteru. To azjatycka przekąska, której nie sposób się oprzeć! Za przepis dziękujemy Foxx Gotuje.

5 / 5. Ilość głosów: 285

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 6

Czas: 30 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 1 opakowanie Pasty Kung Pao House of Asia
  • 1 opakowanie Papieru ryżowego House of Asia
  • 1 butelka Sosu śliwkowego Kanokwan
  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka
  • jedna duża marchewka posiekana w julienne (paski)
  • garść posiekanej w paski kapusty
  • 2-3 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1-2 łyżeczki płatków chili
  • sól i pieprz
  • 4-5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 3-4 łyżki tostowanych orzechów ziemnych
  • olej do smażenia
  • 3 jajka na omlet
  • letnia woda

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę i kapustę zblanszuj na oleju, dodając 1 łyżeczkę posiekanego czosnku, przełóż do miski.
  2. Na patelni usmaż omlet, zroluj go na desce i pokrój w paski.
  3. Do patelni dodaj olej, resztę czosnku oraz płatki chili, po chwili dodaj mięso i smaż, dodając sos Kung Pao. Przełóż do miski.
  4. Papier ryżowy mocz w letniej wodzie przez 20-30 sekund, ułóż na blacie/desce i po kolei dodaj składniki: mięso, omlet, marchewkę z kapustą, szczypiorek oraz orzeszki. Zwijaj ostrożnie, zawijając boki do środka.
  5. W patelni mocno rozgrzej (do 190 stopni) około 1,5-2cm oleju. Smaż sajgonki po 2-3 minuty na stronę. Wyłóż i odsącz dokładnie ręcznikiem papierowym.
  6. Podawaj koniecznie z sosem Kanokwan Śliwkowym.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI