
Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym

To szybki przepis pełen smaku i kolorów. Idealny na lekki lunch lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś innego niż zwykle – zdrowo, aromatycznie i bez glutenu. Makaron vermicelli, warzywa, łosoś i obłędny sos na bazie miso – nie potrzebujesz niczego więcej!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 100 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli House of Asia
- 20 g Grzybów Mun krojonych House of Asia
- 50 ml Sosu Teriyaki House of Asia
- 1 łyżka Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
- 100 g kalafiora zblanszowanego, pokrojonego na różyczki
- 50 g brokuła zblanszowanego, pokrojonego na różyczki
- 50 g marchewki pokrojonej w słupki
- 50 g szczypiorku drobno pokrojonego
- 1/2 cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
- 200 g łososia
- Sól i pieprz czarny do smaku
Sos:
- 1 łyżka Pasty Miso Shiro jasnej House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
- 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przełóż do dużej miski i potnij na mniejsze kawałki.
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
- Łososia zamarynuj w sosie teriyaki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Następnie, poszarp go za pomocą widelca i przełóż do miski z makaronem. Dodaj pozostałe składniki sałatki, polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Dopraw w razie potrzeby solą i świeżo mielonym pieprzem.