Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem Praktykulinarni

Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem od Praktykulinarnych to doskonała propozycja na lekki, a zarazem pełen wyrazistych smaków obiad dla czterech osób. Marynowany w sosie sojowym i rybnym kurczak nadaje potrawie niepowtarzalny aromat, który zachwyci każdego smakosza. 

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min + czas marynowania mięsa

Składniki

Marynata do kurczaka:

 

Sos do sałatki:

Pozostałe składniki sałatki:

  • 200 g Makaronu Vermicelli szklisty House of Asia
  • 150 g kiełków fasoli
  • 2 marchewki pokrojone na paski
  • 1 papryka czerwona pokrojona na paski
  • 1 sałata rzymska mini lub sałata lodowa 1/3 główki
  • 2-3 ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy, przecięte na pół, usunięte pestki, pokrojone
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • 4 łyżki dymki posiekanej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych 2

Sposób przygotowania

  1. Połącz składniki marynaty, włóż udka kurczaka, odstaw na godzinę. Potem piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec warto włączyć funkcję grill, żeby przyrumienić mięso.
  2. Wymieszaj składniki sosu, odstaw.
  3. Przygotuj pozostałe składniki sałatki – namocz makaron, pokrój warzywa i zioła. Włóż do miski, dodaj pokrojonego kurczaka, polej sosem, przemieszaj. Podziel na porcje, posyp orzeszkami.

TIP: Możesz dodać fasolkę edamame i szpinak oraz posypać sałatkę sezamem lub prażoną cebulką.