
Sałatka z krewetkami na grilla

Grill, słońce i… sałatka z krewetkami, która przeniesie Cię prosto do tropików! Chrupiący czosnek, soczyste mango, awokado, ananas i krewetki z nutą imbiru – to połączenie, które uzależnia. A jeśli chcesz zrobić efekt „WOW”, podaj ją w połówce ananasa! Idealna na garden party, lekki lunch albo romantyczną kolację przy grillu.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 1 łyżka Chrupiącego czosnku w oleju Yipin Agro
- 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia
- 1/4 ananasa
- 1/2 mango
- 1/2 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 garść pestek granatu
- 50 g miksu sałat
- 2 łyżeczki mięty pokrojonej
- 2 łyżki kolendry pokrojonej
- 3 łyżeczki dymki pokrojonej
- 12 krewetek oczyszczonych
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Zgrilluj lub usmaż krewetki po 1 minucie z każdej strony. Pod koniec dodaj sól oraz pastę z imbiru. Przełóż do miski.
- Ananasa, mango i awokado pokrój w grubszą kostkę. Przełóż do dużej miski. Dodaj cebulę, sałatę, zioła i pestki granatu. Wymieszaj.
- Na wierz sałatki połóż krewetki, polej oliwą oraz chrupiącym czosnkiem.
TIP: Sałatka będzie pięknie się prezentować podana w wydrążonej połówce ananasa.