Łap przepis na niesamowicie chrupiące i delikatne mięsko z kurczaka. Chrupkość to oczywiście zasługa panierki Panko. Przekonaj się, że idealnym sosem do maczania skrzydełek będzie słodko-pikantny mango chutney lub treściwy słodki sos sojowy.
Liczba porcji: 2 |
Czas: 10 min |
Składniki100 g Mango chutney sosu słodko-pikantego House of Asia 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia 100 g Panierki Panko House of Asia 12 skrzydełek z kurczaka 1 jajko 1 łyżka pokrojonej zielonej dymki 1 litr oleju do smażenia |
Sposób przygotowania1. Skrzydełka pokrój na trzy części, lotki odetnij i odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu), a w pozostałych dwóch częściach ściągnij mięso nożem do dołu, tak aby powstała kulka na dole kości, a całość przypomniała dzwonek. 2. Tak przygotowanego kurczaka zamarynuj w sosie sojowym jasnym i ostrygowym. 3. Następnie mięso obtocz w roztrzepanym jajku, panko i uformuj z mięsa kulkę. Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor przez około 5 minut. Gotowe „dzwoneczki” przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. 4. Gotowe danie posyp dymką i podawaj z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym. |