Śledzie to must have na świątecznym stole. A gdyby tak dodać do nich odrobinę pikanterii? Sięgnij po pomysł naszego Szefa Kuchni i dodaj do nich aromatyczną pastę chili House of Asia i starofrancuską musztardę Dijon od Maille.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 20 min |
Składniki1 łyżka Pasty z chili House of Asia 3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon 2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę 8-10 filetów śledziowych Matias w solance 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy 2 średnie szalotki pokrojone w piórka 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego Pieprz do smaku Woda z cytryną do namoczenia śledzi |
Sposób przygotowania1. Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj. 2. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc). TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami. |