Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu Gotuj z Diego

Gotuj z Diego tym razem przygotował dla Was przepysznie chrupiące tofu skąpane w słodko-kwaśnym sosie. Sos zrobił na bazie soku z pomarańczy, pasty z imbiru, sambal oelek i sosu sojowego – to brzmi i smakuje naprawdę zachwycająco, wyraziście i pysznie.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:
ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Odmierz porcję ryżu i wsyp do wrzątku, w proporcji: 1:1,3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec wyłącz palnik i zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut.
  2. Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w regularną kostkę i obtaczamy w mieszance skrobi ziemniaczanej i soli. Smażymy na złoto na głębokim oleju.Pamiętaj, by zachować przestrzeń między kostkami tofu, lubią się sklejać.
  3. Na patelnie wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, pastę z imbiru, sambal oelek i sos sojowy. Całość gotujemy ok. 5 min, aż znacznie zmniejszy swoją objętość.
  4. Usmażone tofu wrzucamy do sosu, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na mocnym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć i oblepić tofu oraz warzywa.
  5. Na talerz wykładamy ryż, lepkie słodko kwaśne tofu i całość dekorujemy prażonym sezamem i kolendrą.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150 ml

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120g

Nowość
Bestseller
Kiełki fasoli mung 330g House of Asia

Kiełki fasoli Mung 330g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI