Smażony ryż z warzywami i sosem ostrygowym

Azjatyckie danie w 15 minut! Smażony ryż z chrupiącymi warzywami, tofu i nutą orientalnych przypraw to idealne, szybkie danie na obiad lub kolację. Łatwy do przygotowania, pełen smaku i aromatu – podkręć go odrobiną sosu ostrygowego i pasty czosnkowo-imbirowej!

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Przepłucz warzywa do woka i pędy bambusa zimną wodą, odsącz, osusz i pokrój.
  2. Tofu osusz, pokrój w kostkę, zamarynuj w 1 łyżeczce sosu ostrygowego i połowie przyprawy chińskiej.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę. Dodaj warzywa, pędy oraz pastę. Smaż kolejną minutę. Przesuń na bok patelni.
  4. Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Wbij jajka i poczekaj, aż się zetną, następnie dodaj ryż i smaż 5-6 minut, ciągle mieszając. Dopraw sosem ostrygowym i przyprawą chińską. Gotowe danie posyp dymką.