Szukasz sprawdzonego przepisu na Wielkanoc? Sekretem dania jest odpowiednia marynata z sosu sojowego i ostrygowego. Dzięki temu danie jest soczyste i na pewno zachwyci smakiem Twoich gości.
Liczba porcji: 6 |
Czas: 30 min |
Składniki2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki 2 puszki Grzybów Shiitake w zalewie House of Asia ½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia 1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego Gochujang Bulgogi BBQ O’Food 1 kg schabu środkowego 2 cebule drobno pokrojone 3 łyżki oleju 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 1 żółtko Marynata: 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia Pieprz czarny do smaku Sos: 150 ml Sosu Teriyaki House of Asia 100 ml wody |
Sposób przygotowania1. Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niej schab, odstaw do lodówki na min. godzinę. 2. Grzyby przepłucz pod wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku, żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego. 3. Długim, cienkim i ostrym nożem przekłuj schab wzdłuż przez środek i napełnij grzybowym farszem, nadmiar odłóż. Następnie obsmaż mięso z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut. 4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos Teriyaki, wodę, pozostałość farszu i doprowadź do wrzenia. 5. Mięso wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem. |