Sushi i babeczki czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Kuchenny Kodeks stworzyła idealny przepis na imprezę z wykorzystaniem ryżu do sushi i aromatycznego sosu Wasabi S&B.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 25 min |
Składniki3 łyżki Jasnego sosu sojowego House of Asia 4 Liście Nori alg morskich House of Asia 210 g Ryżu do sushi House of Asia Sos Wasabi S&B wedle uznania 250 ml wody 150 g łososia 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki czosnku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka majonezu |
Sposób przygotowania1. Ryż do sushi kilkukrotnie wypłucz w wodzie. Gotowy ryż przełóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 min. Następnie odstaw na bok i pozostaw jeszcze pod przykryciem na 15 min. Po tym czasie gotowy ryż połącz z łyżką sosu sojowego. 2. Łososia pokrój w małą kostkę i połącz z 2 łyżkami sosu sojowego, miodem, przyprawami i majonezem. Odstaw do lodówki na 30 min. 3. Listki Nori potnij na kwadraty około 7×7. Wyłóż na nie łyżkę ryżu, a następnie przełóż do foremki na babeczkę. 4. Na wierzch ułóż przygotowanego wcześniej łososia (około 1 łyżeczek). 5. Gotowe babeczki piecz 12 min w 180 stopniach. Po upieczeniu udekoruj czarnym sezamem i sosem Wasabi. Możesz również udekorować świeżym ogórkiem, pokrojonym awokado czy kawiorem. |