Macie ochotę na sushi w innej odsłonie? Monika z Pysznie czy Przepysznie przychodzi z propozycją na sushi bowl, czyli wszystko to, co może być zawinięte w rolkę, ale w formie podanej na miseczce. Jest znacznie szybsze w przygotowaniu, a smak niemal identyczny. Najlepszym wykończeniem sushi bowl będzie sos na bazie majonezu, sosu sojowego i pasty wasabi S&B, który nadaje mu lekkiej pikanterii.
Liczba porcji:
2
|
Czas: 45 min.
|
Składniki
Sos:
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Ryż wypłucz na sitku, aż woda będzie przezroczysta. Wypłukany ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na 15 minut, do zaparowania.
- Sezam jasny i czarny upraż na suchej patelni i wymieszaj z ryżem. Dodaj 1 łyżkę sosu do ryżu i całość wymieszaj.
- Łososia pokrój w grubszą kostkę, posyp solą i pieprzem, a następnie usmaż na 1 łyżce oleju na złoty kolor z każdej strony.
- Ogórka, rzodkiewki, awokado pokrój w cienkie plasterki. Nori pokrój nożyczkami na krótkie paseczki.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
- Na miseczkę wyłóż ryż z sezamem. Na całości rozłóż: plasterki ogórka, rzodkiewki, awokado, smażonego łososia i paseczki nori. Całość polej sosem z dodatkiem wasabi, ułóż imbir marynowany i posyp szczypiorkiem.
|