Sushi burger

Miłośnicy fast food’ów mają szanse do eksperymentów!
Fuzja kuchni japońskiej i amerykańskiej w jednym daniu to właśnie sushi burger w kolorowej i apetycznej wersji, odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej! Może być przygotowany z tradycyjnych składników sushi lub klasycznego burgera z serem i wołowiną, ale w zdrowej odsłonie z ryżową „bułką”.

 

Liczba porcji:

2

Czas: 45 minut

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi
  • 50 ml sosu do ryżu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 50 ml sosu sojowego Premium
  • 100 g polędwicy z łososia; pokrojona w5mmplastry
  • 4 duże krewetki; surowe, obrane i oczyszczone
  • 100 g serka śmietankowego
  • 10 g pasty wasabi
  • 6 liści szpinaku
  • kolorowy sezam; do dekoracji
  • liście nori; do dekoracji (opcjonalnie)
  • odrobina oleju; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zalej sosem do ryżu.
  2. W małej miseczce połącz sos do ryżu z kurkumą i zalej ryż. Całość wymieszaj.
  3. W miseczce wymieszaj serek z pastą wasabi.
  4. Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju i obsmaż krewetki, aż staną się czerwone.
  5. Zdejmij je na talerz.
  6. Z ryżu uformuj 12 małych kulek i delikatnie je spłaszcz. W ten sposób powstają mini „bułeczki”do burgerów.
  7. Połowę z nich posmaruj powstałym sosem wasabi.
  8. Na „spodach” mini burgerów ułóżkolejno szpinak, łosoś lub krewetkę. Na końcu zamknij „bułeczkę”.
  9. Burgery udekoruj nori i kolorowym sezamem.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI