Sushi na słodko z truskawkami i łososiem

Czy próbowaliście dodać mleczko kokosowe do ryżu i zawinąć w rolkę sushi? Przed Wami oryginalny przepis na sushi z nutą słodyczy i soczystą truskawką! Koniecznie musicie tego spróbować 🙂

Liczba porcji: 2

Czas: 70 min

Składniki

Sposób przygotowania

Przygotowanie ryżu:

  1. Ryż dokładnie wypłucz pod zimną wodą aż będzie leciała przezroczysta woda.
  2. Odsączony ryż zalej zimną wodą.
  3. Ryż gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Następnie odstaw ryż na 60 minut nie zdejmując przykrywki tak, aby ryż pochłonął całkowicie wodę i wystygnął.
  5. Mleczko kokosowe wymieszaj z cukrem i solą, następnie dodaj do ryżu i dokładnie wymieszaj.

Zwinięcie rolki:

  1. Połóż połowę liścia nori na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą.
  2. Nałóż ryż rozciągając go na całym liściu, następnie odwróć ryżem do dołu.
  3. Rozsmaruj serek Philadelphia i pokrojone truskawki. Zwiń rolkę i na wierzch ułóż szerokie plastry łososia.
  4. Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. 
  5. Podawaj sushi z sosem sojowym teriyaki i imbirem.