Kuchnia japońska Przepisy

Sushi nigiri ze śledziem

Sushi nigiri ze śledziem House of Asia

Przepis na nigiri ze śledziem oryginalny pomysł na sushi w stylu polskim.

Liczba porcji:

1

Czas: 60

Poziom:

Poziom:

Składniki

150 g ugotowanego ryżu do sushi
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu ryżowego
1 listek nori
1 liść sałaty
2 kawałki marynowanego śledzia
20 g awokado
1/3 łyżeczki pasty wasabi
1 łyżka marynowanego imbiru
Sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. W misce połącz ocet z cukrem i solą. Dodaj gorący ryż i dobrze wymieszaj.
  2. Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.
  3. Do ręki weź trochę ryżu, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami.  Następnie ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
  4. Na ryż nałóż płat ryby i awokado.
  5. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.
  6. Udekoruj sushi imbirem.

Polecane produkty

Sushi nigiri ze śledziem House of Asia

Sushi nigiri ze śledziem House of Asia

Wróć do poprzedniej strony