Szaszłyki z łososia z sosem unagi – danie, które oczaruje Twoje podniebienie! Przygotowane z najwyższej jakości łososia, marynowanego w aromatycznej mieszance imbiru, sezamu i limonki, te szaszłyki są następnie grillowane do perfekcji i wykończone sosem unagi House of Asia. Ten wyjątkowy sos, z bogatym smakiem umami, dodaje daniu niesamowitej głębi, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Idealne uzupełnienie dania stanowi sałatka z sezonowych warzyw. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Za przepis dziękujemy Gotujzdiego.
Liczba porcji:
2
|
Czas: 30 min
|
Składniki
Składniki na szaszłyki:
Składniki na sałatkę:
- 1 łyżka prażonego Białego sezamu House of Asia
- 1/2 główki młodej kapusty (średnia wielkość)
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 łyżka majonezu
- 1 źdźbło szczypioru
- 1/2 łyżeczki cukru
- sok z 1/2 limonki
- Dekoracja:
Listki kolendry
|
Sposób przygotowania
- Łososia przypraw solą, pieprzem, skórką z limonki i startym imbirem. Dodaj olej i sezam. Dokładnie wymieszaj. Odstawiamy na 10 min.
- Na suchej patelni upraż 2-3 łyżki sezamu, aby się ładnie zarumienił.
- Kapustę oczyść, umyj i drobno posiekaj. Możesz użyć mandoliny lub ostrego noża. Ogórka obierz, wydrąż środek i pokrój w cienkie słupki. Szczypiorek drobno posiekaj. Wymieszaj składniki sałatki i dodaj majonez, prażony sezam, cukier i sok z limonki. Wymieszaj ponownie.
- Rozpal grilla lub urządzenie Air Fryer (ok. 230 st. C). Szaszłyki smaż z każdej strony po ok. 3 minuty (na grillu może zająć to nieco dłużej). Pod koniec smażenia szaszłyki polej sosem unagi i rozsmaruj pędzelkiem. Grilluj jeszcze kilka sekund.
- Szaszłyki wyłóż na talerz, obok serwuj sałatkę. Całość posyp prażonym sezamem i udekoruj listkami kolendry.
|