Macie ochotę na pełną smaków tajską sałatkę przygotowaną przez gwiazdę Instagrama? Sięgnijcie po przepis od Volodymyr Testardі, który specjalizuje się w szybkich, prostych, ale wykwintnych przepisach na kolację i śniadanie. Z naszych produktów upodobał sobie makaron ryżowy, sos sojowy, rybny, sezam i wyczarował coś naprawdę pysznego.
Liczba porcji: 1 |
Czas: 10 min |
Składniki100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia 1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia 1 średnia marchewka pokrojona w słupki pół skalarnego ogórka pokrojonego w słupki 4-6 rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki 10 krewetek 2-3 łyżki oliwy skórka z limonki sok z limonki 2 cm imbiru 5-8 plasterków chili pęczek kolendry + do podania 1 ząbek czosnku sól pieprz garść pistacji |
Sposób przygotowania1. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź go i przelej zimna wodą. 2. Obrany imbir, czosnek i chili pokrój w dowolne plasterki dodaj kolendrę i ubij na miazgę w moździerzu. Następnie dodaj skórkę z limonki, sok z limonki, sos rybny, sos sojowy, oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj dopraw solą i pieprzem, przelej do dużej miski. 3. Wymieszaj z sosem marchewkę, rzodkiewkę i ogórka. 4. Obrane krewetki podsmaż na oliwie, dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Do miski z sosem i warzywami dodaj makaron i wymieszaj. 6. Następnie wyłóż makaron na talerz, ułóż krewetki, posyp prażonym sezamem i pistacjami. Udekoruj kolendrą i polej odrobiną oliwy. |