Tajska zupa kokosowa Tom Kha z kurczakiem i pieczarkami



Tajska zupa kokosowa Tomk Kha z kurczakiem i pieczarkami House of Asia

Jesteście spragnieni nowej dawki azjatyckich smaków? Przed wami tajska zupa Tom Kha na bazie mleczka kokosowego. Jest jednocześnie pikantna i kwaśna (ale zapewniamy że równie pyszna). Tym co nadaje jej niesamowity aromat, jest właśnie kwaskowaty sok z limonki. Smacznego!

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, mleczko kokosowe i zagotuj.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, sos rybny, trawę cytrynową w całości.
  3. Dodaj pokrojoną w pióra szalotkę, liście kaffiru, pieczarki oraz papryczkę chili.
  4. Dodaj sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. Gotowe danie udekoruj kolendrą.

TIP: Zupa będzie jeszcze bardziej sycąca jeśli podasz ją z ryżem lub makaronem ryżowym.