Mango sticky rice, a w oryginale Khao Niao Mamuang to jeden z najbardziej popularnych deserów w Tajlandii. Pyszne połączenie ryżu, mleczka kokosowego i pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, a jak samodzielnie go wykonać podpowiada Deliciousplace.pl.
Liczba porcji:
2
|
Czas: 40 min.
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ryż wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Następnie wlej 100 ml wody i dodaj sól. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 6 minut, po tym czasie odstaw go jeszcze na 10 minut.
- W drugim garnku zagotuj 3/4 mleczka kokosowego z cukrem i przelej do ryżu. Dodaj połowę startej skórki z limonki, całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką na kolejne 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody, dodaj do pozostałego mleczka kokosowego i gotuj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
- Na dno miseczek wyłóż ryż (możesz użyć do tego metalowego ringu), następnie pulpę mango. Deser udekoruj cząstkami świeżego mango, sosem kokosowym, posyp pistacjami, sezamem i skórką limonki.
|