Kuchnia tajska

Tajski makaron z dynią i masłem orzechowym

Liczba porcji:

3

Czas: 25 min + puree dyniowe

Poziom:

Średni

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

0,5 kg filetu piersi z kurczaka
1 opakowanie makaronu ryżowego 7mm
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżeczki drobno startego imbiru
1 mała cukinia, pokrojona w cienkie półokręgi
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
2 marchewki pokrojone w słupki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
¼ szklanki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego

sos dyniowy

¼ szklanki sosu sojowego jasnego
1 szklanka wody
0,5 zklanki puree z dyni*
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli

do podania

Świeża kolendra
Cząstki limonki
Pokruszone orzechy ziemne

Sposób przygotowania

*Domowe puree z dyni przygotujesz piekąc przepołowioną i pozbawioną pestek dynię przez około 60 minut. Gdy miąższ będzie miękki zmiksuj go blenderem. Puree możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją, odcedź i pozostaw..
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu dyniowego i odstaw.
  3. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego. Podsmaż lekko kurczaka, pamiętaj aby go nie przesuszyć – będzie się jeszcze gotował w sosie. Przełóż na talerz i odstaw.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne dwie łyżki oleju, dodaj czerwoną pastę curry, imbir, cukinię i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj paprykę i marchew i smaż przez kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj czosnek i szybko przemieszaj.
  5. Dodaj sos dyniowy i kurczaka i smaż aż kurczak będzie ugotowany. Wmieszaj masło orzechowe.
  6. Na patelnię dodaj makaron I wymieszaj szybko z sosem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj gorącej wody. Jeśli chcesz dodać daniu ostrości dodaj sosu Sriracha. Podawaj udekorowane kolendrą, limonką I orzeszkami.
Wróć do poprzedniej strony