Tajski makaron z dynią i masłem orzechowym



Składniki

  • 0,5 kg filetu piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 7mm
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie półokręgi
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • ¼ szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego

sos dyniowy

  • ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki puree z dyni*
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

do podania

  • Świeża kolendra
  • Cząstki limonki
  • Pokruszone orzechy ziemne

Sposób przygotowania

*Domowe puree z dyni przygotujesz piekąc przepołowioną i pozbawioną pestek dynię przez około 60 minut. Gdy miąższ będzie miękki zmiksuj go blenderem. Puree możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją, odcedź i pozostaw..
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu dyniowego i odstaw.
  3. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego. Podsmaż lekko kurczaka, pamiętaj aby go nie przesuszyć – będzie się jeszcze gotował w sosie. Przełóż na talerz i odstaw.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne dwie łyżki oleju, dodaj czerwoną pastę curry, imbir, cukinię i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj paprykę i marchew i smaż przez kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj czosnek i szybko przemieszaj.
  5. Dodaj sos dyniowy i kurczaka i smaż aż kurczak będzie ugotowany. Wmieszaj masło orzechowe.
  6. Na patelnię dodaj makaron I wymieszaj szybko z sosem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj gorącej wody. Jeśli chcesz dodać daniu ostrości dodaj sosu Sriracha. Podawaj udekorowane kolendrą, limonką I orzeszkami.