Tatar z łososia z sosem sojowym, awokado i kolendrą

Tatar z łososia charakteryzuje się łagodnym, subtelnym smakiem oraz delikatną konsystencją. Dzięki dodatkowi świeżego awokado danie nabiera ciekawego kontrastu, który przypadnie do gusty wszystkim miłościom nieoczywistych fuzji smaku.

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 15 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sezamu prażonego
  • ½ małej łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi S&B
  • ½ łyżeczki pasty yuzy S&B
  • 200 g świeżego łososia pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 mały zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 średnia szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
  • ½ papryczki chili bez pestek drobno pokrojonej
  • 2 łyżki świeżej kolendry drobno posiekanej
  • Sól, cukier do smaku
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Pokrojonego, świeżego łososia posól i posyp szczyptą cukru. Odstaw do lodówki na 10 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj ogórka z octem ryżowym i dopraw do smaku solą i cukrem. Odstaw do lodówki na 10 minut.
  3. Do miski z ogórkiem przełóż łososia, dodaj szalotkę, chili, kolendrę, sezam, paste yuzu i dopraw do smaku sosem sojowym oraz olejem sezamowym.
  4. Podawaj ze świeżym awokado, majonezem, pastą wasabi oraz cząstką limonki. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI